Τη νύχτα της 9ης προς τη 10η Ιουλίου 1947, ενώ στα βουνά της υπαίθρου μαινόταν ήδη ο εμφύλιος πόλεμος, οι διωκτικές αρχές συλλαμβάνουν στην Αθήνα και στον Πειραιά περίπου 4.000 στελέχη του ΚΚΕ και του ΕΑΜ. Ανάμεσά στους συλληφθέντες και ο 22χρονος ΕΠΟΝίτης Μίκης Θεοδωράκης. Ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλους, μετά τη σύλληψή του θα βρεθεί εξόριοστος στην Ικαρία. Εκεί αρχίζει να ασχολείται και να μελετά τη δημοτική μουσική, ιδιαίτερα την παραδοσιακή μουσική του νησιού, ενώ έχει ήδη αρχίσει να συνθέτει μουσική σε κλασικές φόρμες.
Από την Ικαρία θα απολυθεί σύντομα, με την αμνηστία της κυβέρνησης Σοφούλη, και επιστρέφοντας στην Αθήνα θα περάσει στην παρανομία. Τον Μάιο του 1948 θα συλληφθεί και θα εκτοπιστεί για δεύτερη φορά στην Ικαρία, όπου θα αρχίσει σύνθεση της Πρώτης Συμφωνίας, καθώς και την πρώτη μορφή του έργου Οιδίπους Τύραννος για ορχήστρα εγχόρδων.
Θέλοντας να τιμήσει αυτή τη σχέση του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη με το νησί του Αιγαίου, αλλά και την πολιτιστική του παράδοση, σχέση που αποτυπώνεται ανάγλυφα στην ίδρυση του Μουσείου - Μνημείου Αγώνων και Συμφιλίωσης "Μίκης Θεοδωράκης" στις Βρακάδες Ραχών Ικαρίας, η Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" παρουσιάζει το μουσικό οδοιπορικό μνήμης Ο Μίκης στην Ικαρία (1947-1948), αυτήν την Κυριακή στο Βοτανικός Live Stage, στις 7.00 μ.μ.
Στη μουσική αυτή παράσταση, η Λαϊκή Ορχήστρα που φέρει το όνομα του μεγάλου μουσικοσυνθέτη συναντά τους ερμηνευτές Λάκη Χαλκιά, Δώρο Δημοσθένους, Μπέττυ Χαρλαύτη, Μαρία Παπαγεωργίου, Θεολόγο Κάππο, Πάνο Τσίτσο, αλλά και το ικαριώτικο συγκρότημα του Νίκου Φακάρου, παντρεύοντας τα τραγούδια του νησιού της εξορίας με τα ωραιότερα και γνωστότερα τραγούδια του Μίκη, λαϊκά, ζεϊμπέκικα, επαναστατικά αλλά και λυρικές μελωδίες.
Τη συναυλία της Λαϊκής Ορχήστρας "Μίκης Θεοδωράκης" στηρίζουν όλοι οι Ικαριακοί σύλλογοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου