Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019

ΨΙΘΥΡΟΙ: ΓΙΑ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΩΣ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΛΙΛΛΙΑΝ ΧΕΛΛΜΑΝ
ΨΙΘΥΡΟΙ
The Childrens Hour, 1934


Λίγες μόνο παραστάσεις έμειναν για να ολοκληρωθούν οι εξαιρετικοί «Ψίθυροι» της Λίλλιαν Χέλλμαν, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν στο Θέατρο Δημήτρης Χορν. Έτσι, το κοινό που αγκάλιασε το συγκλονιστικό ντοκουμέντο, θα έχει την ευκαιρία να  παρακολουθήσει τις τελευταίες παραστάσεις την Τρίτη 17, την Δευτέρα 23 και την Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου.

Άραγε τι θα συνέβαινε, αν στη Σκωτία του 1810
ένα νεαρό κορίτσι ισχυριζόταν πως μες στη νύχτα, κάθε νύχτα,
έβλεπε τις δυο δασκάλες του μαζί στο κρεβάτι –
όχι απλώς να φιλιούνται και να χαϊδεύονται,
αλλά και να κινούνται σαν να συνευρίσκονται ερωτικά;
Άραγε θα το πίστευαν;
Και, αν το πίστευαν, τι θα πάθαιναν οι δυο δασκάλες;


Η Μαριάν και η Τζέην είναι συνιδιοκτήτριες ενός σχολείου θηλέων. Η Τζέην είναι αρραβωνιασμένη με τον Τζόζεφ, έναν νεαρό γιατρό. Όταν τα οικονομικά του σχολείου επιτέλους αρχίζουν ν’ ανθίζουν, το ζευγάρι αποφασίζει να παντρευτεί – πράγμα που κάνει τη Μαριάν να ζηλέψει. Μια κακομαθημένη μαθήτρια του σχολείου, που θέλει να εκδικηθεί τις δασκάλες επειδή τιμωρήθηκε για κάποια αταξία, διαδίδει ένα βαρύ ψέμα: πως τάχα οι δυο γυναίκες διατηρούν μεταξύ τους κρυφό δεσμό. Οι φήμες μεταδίδονται από στόμα σε στόμα, το σχολείο χάνει τις μαθήτριές του και η επιχείρηση κλείνει.
Γραμμένο το 1934 το έργο αποτέλεσε μέγιστο σκάνδαλο για την Αμερική και –παρά τις διθυραμβικές κριτικές του– δεν ξαναπαρουσιάστηκε ποτέ έως το 1961, που βγήκε στους κινηματογράφους.
Η παράσταση χρησιμοποιεί ως βάση της το θεατρικό κείμενο της Χέλλμαν, αλλά το εμπλουτίζει σημαντικά με τις καταγραφές του πραγματικού γεγονότος που την ενέπνευσε. Το φόντο της Σκωτίας του 1810, τα πρακτικά της αληθινής δίκης, αστυνομικές αναφορές, διηγήσεις μαρτύρων, υλικό από τον τύπο της εποχής: όλα αυτά συνθέτουν το σώμα της παράστασης που θα μετατοπίσει χρονικά το έργο της Χέλλμαν από το 1934… πίσω στο 1810.

Μαρίνα Ψάλτη, Μαρίνα Ασλάνογλου, Αλεξάνδρα Παντελάκη, Βάνα Παρθενιάδου, Θανάσης Πατριαρχέας, Βασιλική Κωστοπούλου
και το φωνητικό σύνολο
chόrεs: Μαρίνα Εμμανουηλίδου, Κατερίνα Κουτσονικόλα, Δανάη Πολίτη, Δέσποινα Τασλακίδου, Μαριάννα Τσαμπά

μετάφραση-σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν
διεύθυνση φωνητικού συνόλου: Μαρίνα Σάττι
κινησιολογία: Φρόσω Κορρού
σκηνικά: Γιάννης Αρβανίτης
κοστούμια:
Celebrity Skin
φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
μουσική: Παναγιώτης Μανουηλίδης
μουσική διδασκαλία: Ελένη Ποζατζίδου
δραματολόγος: Κατερίνα Διακουμοπούλου
βοηθός σκηνοθέτη: Βασιλεία Κανάκη
βοηθός σκηνογράφου: Θεανώ Βάχλα

επικοινωνία - προβολή: Αγλαΐα Παγώνα
διεύθυνση παραγωγής: Λευτέρης Κώτσης
φωτογραφίες: Φένια Λαμπροπούλου
τρέιλερ προώθησης: Πάτροκλος Σκαφίδας
γραφιστική επιμέλεια: Πέτρος Παράσχης


από 4 Νοεμβρίου και για 20 παραστάσεις
κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00
διάρκεια: 85 λεπτά
τιμές εισιτηρίων:
ΠΛΑΤΕΙΑ: € 18 (κανονικό) και € 15 (μειωμένο)
ΕΞΩΣΤΗΣ: € 15 (κανονικό) και € 13 (μειωμένο)
προπώληση εισιτηρίων στο viva.gr

στο Θέατρο Δημήτρης Χορν (Αμερικής 10 - τηλ. 2118005141)

η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού


ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Ο Αλέξανδρος Κοέν μετέφρασε έξοχα και σκηνοθέτησε με σαφήνεια, ευρυθμία και καθαρότητα χαρακτήρων το έργο «Ψίθυροι» της Χέλλμαν. Τα σκηνικά (Αρβανίτης), τα κοστούμια (Celebrity Skin), οι φωτισμοί (Αλεξάνδρου) έξοχα, με γούστο. Η μουσική του Μανουηλίδη ατμοσφαιρικά ψυχολογική. Η Μαρίνα Σάττι καθοδήγησε τα φωνητικά σύνολα των τραγουδιστριών-ηθοποιών (Chόrεs) εξαίσια με τη συνδρομή του σκηνοθέτη. Η Κωστοπούλου, νέα ηθοποιός, θα λάμψει. Η Παντελάκη και η Παρθενιάδου σχεδίασαν έξοχα καρατερίστικες φιγούρες. Οι δυο πρωταγωνίστριες απογείωσαν την παράσταση. Η Ασλάνογλου με εσωτερικότητα και λιτά μέσα έφτιαξε έγκυρο χαρακτήρα. Με ωραίο λόγο. Η Ψάλτη στους καλύτερους ρόλους της. Ναι, στην ερμηνεία της ενυπάρχει τραγικό ρίγος.
Κώστας Γεωργουσόπουλος
Εφημ. Τα Νέα, 27 Μαΐου 2019

Οι «Ψίθυροι» του Κοέν είναι συναρπαστικοί! Μια παράσταση υψηλής αισθητικής, ατμοσφαιρική και εύρυθμη, καμωμένη με αγάπη και μεράκι. «Ψίθυροι» με ιδανικές πρωταγωνίστριες τη Μαρίνα Ψάλτη και τη Μαρίνα Ασλάνογλου· η σκηνική «χημεία» τους κόβει την ανάσα. Μια παράσταση που δεν πρέπει να χάσετε.
Βασίλης Μπουζιώτης
enikos.gr, 8 Μαΐου 2019

Οι «Ψίθυροι» αναδεικνύονται σ’ ένα υποδειγματικό έργο τέχνης, δουλεμένο στην παραμικρή του λεπτομέρεια. Πρόκειται για μια έντονα ατμοσφαιρική, κλιμακωτή, εύθραυστη, χειροποίητη θεατρική κατασκευή γεμάτη με ανατροπές, υποδόρια ένταση, ειρωνεία, υποβόσκουσα αγωνία και συναισθηματική διαφάνεια. Συμπερασματικά, οι «Ψίθυροι» είναι αριστουργηματικοί, αξιοζήλευτοι, λεπτοδουλεμένοι και με καθηλωτικές ερμηνείες στο σύνολό τους! Συστήνεται ανεπιφύλακτα!
Ντίνα Καρρά
Θεατρόραμα.
gr, 12 Μαΐου 2019

Μία από τις καλύτερες –αν όχι την καλύτερη παράσταση της φετινής θεατρικής σαιζόν– είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο κέντρο της Αθήνας. Με έμφαση στο ψυχογραφικό χαρακτήρα του έργου στήνεται ένα θέαμα σφιχτό, με σωστό ρυθμό, σχεδόν χορογραφημένη κίνηση και κλιμακωτές εντάσεις. Δε βρίσκω κανέναν απολύτως λόγο για να μην παρακολουθήσετε αυτή την παράσταση σήμερα κιόλας. Θα σας καθηλώσει.
Μαριάντζελα Ψωμαδέλλη
Radioalchemy, 20.5.2019

Η Μαρίνα Ψάλτη και η Μαρίνα Ασλάνογλου με τις ανατριχιαστικές τους ερμηνείες καθηλώνουν το κοινό. Οι «Ψίθυροι» είναι μια από τις πιο ιδιαίτερες και άρτιες σε θεατρικές ερμηνείες της χρονιάς.
Κατερίνα Μουστάκη
Media Sectrets, 31.5.2019

Οι πρωταγωνίστριες αποτελούν ατόφιες παρουσίες με διεισδυτικό λυρισμό δεν αφήνει περιθώρια για ενστάσεις ή αστοχίες. Ολοκληρωμένες ενσαρκώσεις: κίνηση, έκφραση και λόγος σε πλήρη αρμονία.
Ζωή Τόλη
Enetpress, 3.6.2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου