Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

O Στάθης Λιβαθινός απαντά στο Δ.Σ., το οποίο τον είχε κατηγορήσει για «για αλαζονική συμπεριφορά» και «διάθεση επιβολής»

       ΕΘΝΙΚΟ   ΘΕΑΤΡΟ    

Συνέχεια στη κόντρα μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, έδωσε με ανακοίνωσή του ο Στάθης Λιβαθινός. Σε κείμενό του που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργανισμού απαντά στο Δ.Σ., το οποίο τον είχε κατηγορήσει για «για αλαζονική συμπεριφορά» και «διάθεση επιβολής», αφού πρώτα είχε καταψηφίσει τα σχέδιά του για τη Δραματική Σχολή με το επιχείρημα της «ανετοιμότητας».

«Στην πραγματικότητα εσείς είστε απροετοίμαστοι να δεχτείτε τις τομές και τη λειτουργία της Σχολής, που σας προτείνω» απαντά με σκληρή γλώσσα στο Δ.Σ. ο καλλιτεχνικός διευθυντής.

«Λυπούμαι εξαιρετικά σε μια δύσκολη εποχή για την κοινωνία και τον πολιτισμό να εξαπολύονται ύβρεις έως συκοφαντίες προσωπικά εναντίον μου από το ΔΣ του Εθνικού Θεάτρου (θέλω να πιστεύω όχι ομόφωνα), αποδίδοντας σε εμένα “αλαζονική συμπεριφορά”, “διάθεση επιβολής μου στο ΔΣ”, “δίψα για εξουσία”, “παιδικές ασθένειες της εξουσίας που κουβαλώ” αλλά και “ψέματα που λέω”» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Στ. Λιβαθινός χαρακτηρίζοντας το κύριο επιχείρημα του ΔΣ περί «υπερεξουσιών» του καλλιτεχνικού διευθυντή «καταγέλαστο», εφόσον -όπως εξηγεί ο ίδιος- ο καλλιτεχνικός διευθυντής μετέχει στο ΔΣ, χωρίς δικαίωμα ψήφου στις αποφάσεις. Και σημειώνει πως «είναι περισσότερο από σαφές, ακόμα και για τον πιο ανύποπτο, πως δεν πρόκειται για διάθεση συγκέντρωσης εξουσιών, παρά για συγκεκριμένο πρόγραμμα, που προβλέπει πάθος αλλά και αγάπη προς την εκπαιδευτική πλευρά του Θεάτρου».

Όπως υποστηρίζει ο Στ. Λιβαθινός, προκειμένου να εφαρμόσει την αιχμή του καλλιτεχνικού προγράμματός του για τη σεζόν 2015-2016, μιας και το ρεπερτόριο ήταν ήδη σχεδόν προγραμματισμένο από την προηγούμενη καλλιτεχνική διεύθυνση, κάτι που το σεβάστηκε, εισηγήθηκε επανειλημμένως στο Δ.Σ. την ανάληψη καθηκόντων για ένα χρόνο του Διευθυντή της Σχολής και μάλιστα με ρητή του δέσμευση, πως δεν θα σκηνοθετήσει στις σκηνές το Εθνικού Θεάτρου για αυτή την περίοδο, ώστε να μπορέσει απρόσκοπτα να αφοσιωθεί στο πρόγραμμα σπουδών της Σχολής και στη δουλειά με τους νέους ηθοποιούς και τους νέους σκηνοθέτες.
«Έτσι ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής: α) θα έδινα το σήμα προς την κοινωνία ότι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου θέτει ως προτεραιότητα την ποιοτική αναβάθμιση των σπουδών της Σχολής, β) θα έπαιρνα ο ίδιος την ευθύνη, όπως εξ άλλου λέει ο νόμος, των όποιων αλλαγών χρειάζονταν, γ) θα μπορούσε έτσι να εξασφαλιστεί μια γενναιόδωρη χορηγία στη μνήμη ενός ανθρώπου, που πιστεύω ότι το Εθνικό Θέατρο χρωστάει πολλά, του Νίκου Κούρκουλου, που θα βοηθούσε στη λειτουργία του Τμήματος Σκηνοθεσίας και συνακόλουθα τη μεταστέγαση της Σχολής στο Σχολείο Ειρήνης Παπά» επισημαίνει.
Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης ο Στ. Λιβαθινός, καταγγέλλει το ΔΣ πως για πρώτη φορά στην ιστορία του Εθνικού Θεάτρου, αντί να εγκρίνει ένα θέμα, το οποίο «δικαιούται να γνωρίζει ο ίδιος και οι συνεργάτες του καλύτερα, και έχει αμιγώς καλλιτεχνικό χαρακτήρα», επιμένει με «διάτρητα επιχειρήματα και ξόδεψε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, προσπαθώντας να τους πείσει για τα αυταπόδεικτα».
«Σας θυμίζω ότι οι προτάσεις μου είχαν άμεση στήριξη από μέλη του ΔΣ και εντέλει μετά την παρελκυστική τακτική σας, να ζητάτε νομοθετική κάλυψη για κάτι το οποίο ήταν σαφέστατα ορισμένο από το νόμο, καταψηφίσατε -όχι ομόφωνα- την πρότασή μου να λειτουργήσω τη Σχολή, όπως έχουμε προγραμματίσει, και σχεδιάσει με τον Αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή και στενό συνεργάτη μου κ. Θεόδωρο Αμπαζή» αναφέρει και προσθέτει:
«Οφείλατε να γνωρίζετε τη θητεία μου στο Θέατρο, στο χώρο της εκπαίδευσης αλλά και ειδικότερα στην εκπαίδευση νέων Ελλήνων Σκηνοθετών, που έγινε για πρώτη φορά από εμένα, στα πλαίσια του Εργαστηρίου Σκηνοθεσίας και Υποκριτικής της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησαν νέοι ταλαντούχοι σκηνοθέτες το 2004, ενεργοί σήμερα στο επάγγελμα.
Αρνηθήκατε κατά πλειοψηφία την έναρξη λειτουργίας του τμήματος σκηνοθεσίας με το σκεπτικό του απροετοίμαστου καλλιτεχνικού διευθυντή και των συνεργατών του, στο πρόγραμμα σπουδών, ενώ στην πραγματικότητα εσείς είστε απροετοίμαστοι να δεχτείτε τις τομές και την λειτουργία της Σχολής, που σας προτείνω».


_________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου