Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

«Ρωμαϊκό Λουτρό»: Όχι για τον έναν, αλλά για τους πολλούς

Ποια είναι η σχέση ατόμου και κοινωνίας στην σημερινή Ελλάδα και ποια η θέση του πρώτου στο σύνολο της δεύτερης; Σε αυτό το ερώτημα απαντά η παράσταση «Το Ρωμαϊκό Λουτρό», βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Στανισλάβ Στρατίεβ, που ανεβαίνει στο Θέατρο Από Μηχανής σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου (Χαλασοχώρηδες). Η λύση στην αποξένωση που δημιουργεί σε μια κοινωνία η κρίση πρέπει να είναι συλλογική σύμφωνα με το έργο, όπως εξηγεί ο σκηνοθέτης στο Tvxs.gr. Όμως ο τρόπος προσέγγισής της, που επηρεάζεται από την εξουσία, την ατομικότητα και τα συμφέροντα είναι εξατομικευμένα και η επιλογή του στην ευχέρεια του κάθε θεατή.
Αρχικά, έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος φεύγει το καλοκαίρι για διακοπές, αφήνοντας τα κλειδιά του σπιτιού σε δυο εργάτες για να επισκευάσουν το πάτωμα. Αυτοί σκάβουν λίγο πιο βαθιά για να φτιάξουν καλύτερη βάση για τα καινούρια σανίδια και ανακαλύπτουν αρχαία. Όταν γυρίζει ο άνθρωπος από τις διακοπές του διαπιστώνει ότι στο σαλόνι του έχει αποκαλυφθεί ένα ρωμαϊκό λουτρό μοναδικής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας.
Ο νόμος αναγνωρίζει στον ιδιοκτήτη το δικαίωμά του να ζει στο σπίτι του, όμως δίνει και την άδεια σε έναν αρχαιολόγο να συνεχίσει τις ανασκαφές στην κουζίνα και στην τουαλέτα του σπιτιού. Παράλληλα, ο νόμος ορίζει ότι πάντα παρών θα είναι ναυαγοσώστης αφού πλέον υπάρχει υδάτινη δεξαμενή στον χώρο.
Με αυτό το εύρημα ξεκινά ο Στρατίεβ την αφήγηση για να ανοίξει έναν κοινωνικό-πολιτικό διάλογο για να πραγματευτεί την θέση του ανθρώπου στην σύγχρονη κοινωνία.
Το Tvxs.gr καλεί τους αναγνώστες, τις φίλες και τους φίλους του στην θεατρική κωμωδία «Το Ρωμαϊκό Λουτρό». Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή (χωρίς κλήρωση) με e-mail στοtheatro@tvxs.gr (για όσα άτομα επιθυμούν) μέχρι και την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου στις 17:00 για να παρακολουθήσουν την παράσταση στην ειδική τιμή των 8 ευρώ (αντί 10 ευρώ του ταμείου). Η παράσταση για το Tvxs.gr θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου στις 20:00 στο Θέατρο Από Μηχανής.
Πως επηρεάζει η εξουσία την σχέση ανθρώπου και κοινωνίας;
Μετά την ανακάλυψη του λουτρού όλοι οι εμπλεκόμενοι διεκδικούν τα δικά τους συμφέροντα σε αυτό. Όλοι διαθέτουν μια απρόσωπη εξουσία ενός επίσημου εγγράφου. Κάθε φορά που κάποιος προσπαθεί να επιβληθεί ο άλλος παρουσιάζει το δικό του έγγραφο οδηγώντας έτσι σε αδιέξοδο την κατάσταση και δυναμιτίζοντας την προσπάθεια συναίνεσης. Η εξουσία χωρίς φυσική παρουσία, απρόσωπη και άρα απάνθρωπη, διαιωνίζει αυτό το αδιέξοδο. 
Γιατί επιλέξατε αυτή την παράσταση και γιατί ο θεατής να την τιμήσει;
Εμείς θέλαμε να μιλήσουμε πολιτικά. Θέλαμε να ανεβάσουμε αυτή την παράσταση γιατί πραγματεύεται θέματα διαχρονικά: το άτομο και το σύνολο, η ανθρωπότητα ως έννοια αφηρημένη και ο εξατομικευμένος άνθρωπος. Μας δίνει την δυνατότητα να σκεφτούμε τις έννοιες αυτές στο περιβάλλον της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας εν έτει 2014. Να ερευνήσουμε τι μας συνδέει ως κοινωνία και ποια είναι η θέση του ατόμου σε αυτή.
Θεωρείτε ότι λείπει το αίσθημα της συλλογικότητας σήμερα από την κοινωνία;
Είναι, τουλάχιστον, το ζητούμενο. Μας ενδιαφέρει μέσα από την κωμωδία να ανοίξει ο διάλογος για το πως θα την πετύχουμε. Ο Στρατίεβ είναι έμπειρος και μέσα από το έργο αυτό θίγει σε βάθος αυτά τα ζητήματα. Το συγκεκριμένο, δε, κείμενο δίνει την δυνατότητα να μιλήσουμε για την Ελλάδα του σήμερα.
Γιατί αυτό το έργο και όχι κάποιο άλλο;
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση με την ευρεία έννοια. Σε περιόδους κρίσης ο κοινωνικός ιστός διαρρηγνύεται. Το κείμενο, και γενικά η σάτιρα, θέτει πολιτικά ερωτήματα. Οι απαντήσεις που θα δώσει ο καθένας μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε συλλογικές. Ο ίδιος θα αναζητήσει τον τρόπο που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά του. Ζητούμενο είναι να βρεθούν αυτοί οι τρόποι. Το κείμενο ακολουθεί την αναζήτηση των λύσεων, που δείχνουν πως όταν είναι ατομικές οδηγούν σε αδιέξοδο.
Επίσης, το γέλιο διώχνει το φόβο. Έτσι τότε μπορείς να αντιμετωπίσεις προβλήματα που σου φαίνονται βουνά με ψυχραιμία και αποτελεσματικότητα. Εμείς δεν επιλέγουμε την κωμωδία για να ξεχαστεί ο κόσμος αλλά για να θυμηθεί και να αναμετρηθεί με τα προβλήματα.
Ο Στρατίεβ τι απάντηση δίνει;
Η λύση που δίνει είναι συλλογική. Αλλά δεν θα αποκαλύψω κάτι παραπάνω για το πως προσεγγίζεται αυτή!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
«Το Ρωμαϊκό Λουτρό» του Στανισλάβ Στρατίεβ
Συντελεστές

Μετάφραση: Βασίλης Σκουβάκλης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Βοηθός Σκηνοθέτη/Επιμέλεια Κίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνικά - Κοστούμια: Λυδία Κοντογιώργη, Ζωή Αρβανίτη
Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Σχεδιασμός Φωτισμών: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης (studio 112)
Σχεδιασμός προωθητικού υλικού: Χρήστος Ατζινάς
Οργάνωση παραγωγής: Νάντια Περιστεροπούλου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός
Παίζουν: Δημήτρης Δημητρόπουλος, Αλέξανδρος Ζουριδάκης, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός, Νάντια Περιστεροπούλου, Σταύρος Σιούλης.
Που
Από Μηχανής θέατρο, Ακαδήμου 13, Κεραμεικός
Παραστάσεις
Kάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20.00, από 10/10 έως 29/11
Τιμές εισιτηρίων
Παρασκευή: 10 ευρώ (γενική είσοδος)
Σάββατο: 13 ευρώ και 10 ευρώ (μειωμένο)

Tvxs Θέατρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου