Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Εκδήλωση της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΔΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γκουρτζίεφ με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Δημήτρη Γασπαράτου “ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ Ή ΠΟΛΛΟΙ;” από τις Εκδόσεις 3Α.

 Roda theater // εκδήλωση.




Εκδήλωση της ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΡΟΔΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γκουρτζίεφ με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου του Δημήτρη Γασπαράτου “ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ Ή ΠΟΛΛΟΙ;” από τις Εκδόσεις 3Α.
Η πρακτική της Εργασίας του Γκουρτζίεφ μέσα από τη Θεατρική Εμπειρία.
Αίθουσα 3Α
Καποδιστρίου 106 & Ελευθερίας 1 - Ν. Ιωνία
Πληροφορίες και κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα:
6937422456, 6976033948, 2102836763
~~~~~~~
Στο βιβλίο εξηγείται ο στόχος και οι επιδιώξεις του Θεάτρου του Ιερού, της θεατρικής παράδοσης που, από το 1991 δημιουργεί η Ρόδα υπό την καθοδήγηση της κυρίας Μαρίας Περετζή: οι ηθοποιοί διερευνούν τη δυνατότητα να δουν αντικειμενικά τον Εαυτό τους και τη συμπεριφορά τους. Στην επιδίωξη τους αυτή έρχονται αντιμέτωποι με τις τυποποιημένες τους αντιδράσεις και τις μη-αυθεντικές εικόνες που έχουν για τον Κόσμο, οι οποίες τους κλείνουν το δρόμο προς την άμεση σχέση που θα μπορούσαν να έχουν, και με το ρόλο τους στο θέατρο αλλά και με την ίδια τους τη ζωή.
Το Θέατρο Ρόδα, πρωτοπορώντας, τολμά και πραγματοποιεί μια βαθιά τομή στο θέμα της πνευματικής ανάπτυξης και της σχέσης της με τη θεατρική εμπειρία. Στο βιβλίο «ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ Ή ΠΟΛΛΟΙ;» που μόλις κυκλοφόρησε, τίθενται χωρίς περιστροφές τα κεντρικά ερωτήματα σχετικά με τα προσωπικά εμπόδια που συναντά ο ηθοποιός του Θεάτρου του Ιερού αλλά και, γενικότερα, ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να ασκηθεί, για να εργαστεί εσωτερικά.
Τα κείμενα του Δ. Γασπαράτου και των υπόλοιπων μελών της Ομάδας Ρόδα που συγγράφουν στο βιβλίο, αποτελούν σπάνιες μαρτυρίες του πνευματικού αγώνα που κάνει ο ηθοποιός ακολουθώντας και εφαρμόζοντας πρακτικά τη διδασκαλία του μεγάλου Έλληνα φιλόσοφου Γεώργιου Γεωργιάδη (Γκουρτζίεφ).
Κεφάλαια όπως «Ο λύκος μέσα μου», «Περί ειλικρίνειας»,
«Βραχυκυκλώματα» ξεδιπλώνουν αυτοβιογραφικά, μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, το εσωτερικό τοπίο των ηθοποιών, καθώς αυτοί βλέπουν να αναδύονται από μέσα τους άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους. Η συνειδητοποίηση των δεσμεύσεων αυτών και της εξάρτησης από μηχανικές συμπεριφορές ελευθερώνει από την ψευδαίσθηση των εικόνων που τρέφει καθένας για τον εαυτό του και φέρνει στο προσκήνιο το ερώτημα του «Ποιος είμαι πραγματικά;»
Το βιβλίο «ΕΙΜΑΙ ΕΝΑΣ Ή ΠΟΛΛΟΙ;» είναι ένα ντοκουμέντο για την αμερόληπτη χαρτογράφηση, μέσα από την άσκηση της προσοχής και της παρατήρησης του Εαυτού, του εσωτερικού κόσμου του ανθρώπου. Ο ηθοποιός της ΡΟΔΑ θα προχωρήσει μέχρι να δει με τα μάτια του τον τρόπο που παρασύρεται από αντιφατικές παρορμήσεις οι οποίες κυβερνούν τη ζωή του, την έλλειψη εσωτερικής ενότητας και ισορροπίας, καθώς και την ανάγκη της πνευματικής του πάλης με την ασυνείδητη, μηχανική του συμπεριφορά.
Στην εκδήλωση περιλαμβάνονται:
- παρουσίαση του βιβλίου και συζήτηση με τον Δημήτρη Γασπαράτο και τους Σταύρο Κάππα και Δημήτρη Νέλλα, μέλη της Ομάδας Ρόδα που συμμετέχουν συγγραφικά στο βιβλίο.
- μουσική Γκουρτζίεφ με τον Τάκη Πατερέλη και την Πία Πιερράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου