...........Επιμέλεια σελίδας: Πέτρος Αϊβαλής - τηλ. επικ.: 210 8656.731 & ηλεκτρονική αλληλογραφία: petrosaivalis@gmail.com *

~


"O άνθρωπος πρέπει κάθε μέρα ν᾽ακούει ένα γλυκό τραγούδι, να διαβάζει ένα ωραίο ποίημα, να βλέπει μια ωραία εικόνα και, αν είναι δυνατόν, να διατυπώνει μερικές ιδέες. Αλλιώτικα χάνει το αίσθημα του καλού και την τάση προς αυτό...". Γκαίτε.
«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».
Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)
γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018

Σήμερα... Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου...

Maria Gavrilou
ΑΘΗΝΑ

Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου Σήμερα. Από τα αρχεία μου επέλεξα το Εξώφυλλο του Προγράμματος από την 1η μεταπολεμική παράσταση στο Θέατρο της Επιδαύρου το 1954.
Το Θέατρο της Επιδαύρου, στην αρχαιότητα λειτουργούσε για τις ανάγκες του Ιερού του Ασκληπιού. Ψυχαγωγούσε τους επισκέπτες,τους ασθενείς και τους προσκυνητές ενώ σε αυτό επίσης προς τιμή του Θεού διοργανώνονταν δραματικοί αγώνες, καλλιτεχνικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
Στους αιώνες που ακολούθησαν χωμάτινοι όγκοι, δένδρα και θάμνοι κάλυψαν το θέατρο αλλά ταυτόχρονα το διαφύλαξαν από μεγαλύτερες καταστροφές.
Η ανασκαφή του άρχισε το 1881 και συνεχίστηκε μέχρι το 1954.
Μετά από 25 αιώνες στις 11 Ιουλίου του 1954 δίνεται η 1η άτυπη παράσταση με τον "Ιππόλυτο" του Ευρυπίδη σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Ροντήρη. Έτσι ξεκίνησε ο θεσμός των Επιδαυρίων που αποτελούν την σπουδαιότερη πολιτιστική δράση της πατρίδας μας μέχρι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου