Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

«Οι παραθεριστές» του Μαξίμ Γκόρκι

tgSTAN
27 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου 201221:00 Μικρή Σκηνή


tgSTANΜια παράσταση-εμπειρία μας υπόσχονται οι tgSTAN, ανεβάζοντας τους Παραθεριστές (1904) του Μαξίμ Γκόρκι σαν ένα λιτό αλλά παντοδύναμο θέαμα, υπόδειγμα «αληθινού θεάτρου», το οποίο ανατρέχει στην προεπαναστατική Ρωσία, έχοντας όμως το βλέμμα στραμμένο στο «εδώ και τώρα». Ο Γκόρκι, σε αυτό το σπανίως παιγμένο, πολυπρόσωπο και κινηματογραφικής υφής έργο, βαθιά επηρεασμένος από τον Άντον Τσέχοφ, παρουσιάζει μια ομήγυρη Ρώσων διανοούμενων και μπουρζουάδων να παραθερίζουν. Είναι όλοι τους βυθισμένοι στα ερωτικά αδιέξοδα και τα εφήμερα πάθη, την πλήξη και την απραξία, τις μισαλλοδοξίες και τις ασήμαντες αψιμαχίες, λίγο πριν η Ρώσικη Επανάσταση αλλάξει τη ζωή τους. Όλα αυτά, τα τόσο αλληγορικά για το σήμερα αλλά και τη βαλτωμένη ιντελιγκέντσια κάθε εποχής, παίρνουν σάρκα και οστά σε ένα μοναδικής έντασης θέαμα. Εννέα ηθοποιοί καταργούν την έννοια της «ερμηνείας» και γίνονται ένα με τους ρόλους τους, πλημμυρίζοντας τη σκηνή με την ενέργεια και το χιούμορ τους.
• S(top) T(hinking) A(bout) N(ames): ένα αρκτικόλεξο είναι η ονομασία της ομάδας tgSTAN, δηλωτικό της επιθυμίας των ιδρυτών της (τεσσάρων ηθοποιών, συμφοιτητών στο Ωδείο της Αμβέρσας στα τέλη της δεκαετίας του ‘80), να αποτινάξουν κάθε είδους «τίτλους», συμβάσεις και θεατρικά δόγματα από τη δουλειά τους.

• Η προηγούμενη επίσκεψη της βελγικής ομάδας στη Στέγη, που ήταν και η πρώτη τους στη χώρα μας, άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις:http://www.sgt.gr/gr/programme/event/61.

• Η ηθοποιός Γιολάντε ντε Κεερσμάκερ, από τα ιδρυτικά μέλη των tgSTAN, είναι η μικρή αδερφή της διεθνούς φήμης χορογράφου Αν Τερέζα ντε Κεερσμάκερ των Rosas, οι οποίοι επίσης έχουν φιλοξενηθεί στη Στέγη, και μάλιστα με δύο παραστάσεις: το κλασικό Fase και το En Atendant.

• Πρωταρχικός στόχος των tgSTAN, από την ίδρυσή τους, το 1989, ήταν η κατάργηση της θεατρικής ψευδαίσθησης και ο «θάνατος» του σκηνοθέτη-δυνάστη. Συνυπογράφουν τη δραματουργία, σκηνοθετούν από κοινού τις παραστάσεις τους και αφήνουν πάντα περιθώρια για αυτοσχεδιασμό.
• «Σε κάποιους αρέσει να πίνουν μπύρες, να βλέπουν ποδόσφαιρο ή να παίζουν χαρτιά. Εμάς μας αρέσει να μαθαίνουμε απέξω ένα παλιό ρώσικο έργο και να το ανεβάζουμε στη σκηνή», έχουν δηλώσει.
• Προτού γίνει συγγραφέας, ο Μαξίμ Γκόρκι υποχρεώθηκε να κάνει κάθε είδους δουλειές του ποδαριού: παιδί για τα θελήματα, παραμάγειρος, ρακοσυλλέκτης, βοηθός υποδηματοποιού και αγιογράφου, ψωμάς, χτίστης, αχθοφόρος, νυχτοφύλακας, καθαριστής καμινάδων, ακόμη και πτηνοθήρας!
• Μυθιστορηματική υπήρξε η ζωή αλλά και ο θάνατος του Γκόρκι. Πέθανε ανεξήγητα το 1936, κατά τη διάρκεια των μεγάλων σταλινικών εκκαθαρίσεων. Τα αίτια του θανάτου του δεν ξεκαθαρίστηκαν ποτέ. Εξίσου ανεξήγητα λέγεται ότι πέθαναν, μέσα στον ίδιο χρόνο, σχεδόν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην κηδεία του.
• Ιστορικής σημασίας είναι η παράσταση των Παραθεριστών το 1974 στo βερολινέζικο θέατρο Schaubühne, με τους Πέτερ Στάιν και Μπότο Στράους να συνυπογράφουν τη διασκευή και τη σκηνοθεσία και τους Μπρούνο Γκαντς και Γιούτα Λάμπε ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Η βασική ιδέα ήταν πως οι ήρωες του Γκόρκι μοιάζουν με παιδιά που χάθηκαν μέσα στο δάσος…
Κείμενο: Μαξίμ Γκόρκι
Σκηνοθεσία & Ερμηνεία: Hilde WilsRobby CleirenJolente De Keersmaeker,Sara De RooDamiaan De SchrijverTine EmbrechtsBert HaelvoetMinke KruyverFrank Vercruyssen
Κοστούμια: An D'Huys
Σχεδιασμός φωτισμών: Clive Mitchell

Παραγωγή: tgSTAN
Συμπαραγωγή: Théâtre Garonne (Τουλούζ), Théâtre de Nîmes, Théâtre National de Strasbourg, Théâtre de la Bastille στο πλαίσιο του Festival d’Automne (Παρίσι)

Παγκόσμια πρεμιέρα (στα ολλανδικά): 17 Ιουνίου 2010, Monty, Αμβέρσα
Παγκόσμια πρεμιέρα (στα γαλλικά): 2 Οκτωβρίου 2012, Théâtre Garonne, Τουλούζ

ΣΤΑ ΓΑΛΛΙΚΑ ΜΕ ΥΠΕΡΤΙΤΛΟΥΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου