Νοέμβριος 2010
02.11.2010
Σάββατο 6 Νοεμβρίου: Στρογγυλό τραπέζι
"Ο πολιτισμός σε περίοδος κρίσης"στο πλαίσιο της Γενικής Συνεύλευσης Θεάτρων της Ευρώπης
Το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί στην Ελλάδα τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης από την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 7 Νοεμβρίου. Στη συνάντηση αυτή θα πάρουν μέρος μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού θεάτρου.
Στο πλαίσιο της σύγκλησης της Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης των Θεάτρων της Ευρώπης και με την ευκαιρία της παρουσίας των σημαντικών αυτών προσωπικοτήτων στην Ελλάδα το Εθνικό Θέατρο διοργανώνει Στρογγυλό Τραπέζι με βασικό θέμα «Ο πολιτισμός σε περίοδο κρίσης» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού. Το Στρογγυλό Τραπέζι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010 και ώρα 17.30 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδος και θα είναι ανοιχτό στους ανθρώπους της τέχνης, το κοινό και τους δημοσιογράφους.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννης Χουβαρδάς, και θα τοποθετηθούν οι: Alexander Darie – Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου Bulandra και πρόεδρος της UTE, Jean Louis Martinelli – Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Theatre Nanterre Amandiers, Gabor Tompa – Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ουγγαρόφωνου Θεάτρου της Κλουζ, Michal Dočekal – Καλλιτεχνικός Διευθυντής Εθνικού Θεάτρου Πράγας, Declan Donnellan – σκηνοθέτης και επίτιμο μέλος της Ένωσης και ο Σωτήρης Χατζάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Επίσης, θα απευθυνθούν χαιρετισμοί του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνου και της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεότητας, κ. Ανδρούλλας Βασιλείου, ενώ θα υπάρξει μαγνητοσκοπημένη τοποθέτηση του Luca Ronconi, Καλλιτεχνικού Συμβούλου του Piccolo Teatro, πάνω στο θέμα.
Η λεγόμενη «κρίση» - που φοβόμαστε ότι οι εκδηλώσεις της στο μέλλον θα είναι ακόμα πιο οδυνηρές – θέτει ερωτήματα ιδιαιτέρως αιχμηρά.
Ο κόσμος, και ιδιαίτερα η Ευρώπη, μαστίζεται από την οικονομική κρίση. Οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να περικόπτουν τις δαπάνες και κυρίως, τις δημόσιες δαπάνες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ποια θέση επιφυλάσσεται στους καλλιτέχνες και τους ανθρώπους του πνεύματος (τέχνη, εκπαίδευση, έρευνα); Αρμόζει να περικοπεί η οικονομική τους ενίσχυση, και κατά συνέπεια η δυναμική τους; Το «να προστατευτούμε από το μέλλον», -όπως μας προτρέπει η ομότιτλη παράσταση του Μαρτάλερ, τιμώμενου καλλιτέχνη στο φετινό Φεστιβάλ της Αβινιόν- δεν απαιτεί να ασκήσουμε μια υπεύθυνη, δυναμική πολιτική σε αυτούς τους τομείς; Η λεγόμενη «κρίση» απειλεί τις αξίες με τις οποίες είμαστε συνδεδεμένοι; Ποιο δρόμο θα επιλέξει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα; Ποια είναι και ποια πρέπει να είναι η στάση του καλλιτέχνη; Αυτά είναι μερικά μόνο από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσει να προσεγγίσει η συζήτηση.
27.10.2010
Νοέμβριος: Μήνας Θεάτρου για νέους στο Εθνικό Θέατρο
Μοναδικές παραστάσεις στην τιμή των 10€ για νέους έως 23 ετών!Το Εθνικό Θέατρο πιστεύοντας ότι ο πολιτισμός είναι το αντίδοτο στην κρίση προωθεί καινούργιους τρόπους για να υποστηρίξει κυρίως τους νέους, αυτούς που πλήττονται ιδιαιτέρως από την κρίσιμη οικονομική κατάσταση.
Ο Νοέμβριος καθιερώνεται ως ο Μήνας Θεάτρου για νέους και ΟΛΟΙ οι νέοι έως 23 ετών έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις της πρώτης κρατικής σκηνής, οποιαδήποτε ημέρα. με εισιτήριο 10 μόλις ευρώ, όσο περίπου κοστίζει ένα εισιτήριο κινηματογράφου.
Οι παραστάσεις του Νοεμβρίου
Κεντρική Σκηνή
Φρεναπάτητου Πιερ Κορνέιγ,
σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μαυρίκιου.
20/10/2010 - 30/1/2011
Εμίλια Γκαλότιτου Γκότχολντ Εφρεμ Λέσινγκ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά
19/11/2010 - 6/3/2011
Νέα Σκηνή "Νίκος Κούρκουλος"
Ο Χρυσός Δράκοςτου Ρόλαντ Σίμελπφενιχ, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου
22/10/2010 - 5/12/2010
Παιδική Σκηνή – Σκηνή "Κατίνα Παξινού"
Παραμύθι χωρίς όνοματης Πηνελόπης Δέλτα, σε σκηνοθεσία Τάκη Τζαμαργιά
12/10/2010 – 15/5/2010
03.11.2010
"Εμίλια Γκαλότι",
από τις 19 Νοεμβρίου στη Κεντρική Σκηνή
του Γκότχολντ Έφρεμ Λέσινγκ
Κυριευμένος από το πάθος του για την όμορφη Εμίλια Γκαλότι, ο Έττορε Γκοντσάγκα, πρίγκιπας της Γκουαστάλα, ζητά από τον έμπιστό αυλικό του Μαρινέλλι να εμποδίσει με κάθε τρόπο τον γάμο της με τον κόμη Αππιάνι και να την φέρει κοντά του. Το σχέδιο του Μαρινέλλι, στέφεται με επιτυχία∙ η Εμίλια μεταφέρεται εσπευσμένα στο παλάτι του Πρίγκιπα όταν η άμαξα της δέχεται δήθεν επίθεση από ληστές και ο κόμης Αππιάνι σκοτώνεται. Παρά τις προσπάθειες των γονιών της να την πάρουν μαζί τους, η επιμονή του Πρίγκιπα να την κρατήσει κοντά του, οδηγεί την Εμίλια σε μία τραγική απόφαση…
Η "Εμίλια Γκαλότι", η μεγάλη αστική γερμανική τραγωδία του Λέσινγκ, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 1772. Κάτω από το δράμα της ηρωίδας, όπου τα νήματα φαίνεται να κινεί ο έρωτας και το πάθος, το έργο κρύβει ένα βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα για τα όρια και την κατάχρηση της εξουσίας, αλλά και μια μεταφυσική διάσταση που αναφέρεται στην καταστροφική δύναμη του κακού. Ο Γιάννης Χουβαρδάς, τέσσερα χρόνια μετά την Σάρα, που είχε σκηνοθετήσει στο θέατρο Αμόρε, σκηνοθετεί και πάλι ένα έργο του σημαντικού Γερμανού δραματουργού με ένα δυναμικό σύνολο ηθοποιών που δεν χρειάζεται συστάσεις.
Η "Εμίλια Γκαλότι" παρουσιάζεται για δεύτερη φορά στο Εθνικό Θέατρο μετά την παράσταση του 1944 σε σκηνοθεσία Πέλου Κατσέλη.
Η παράσταση
Η παράσταση επικεντρώνεται στους σκοτεινούς και αδιόρατους μηχανισμούς που κινούν τα νήματα και εξουσιάζουν τον κόσμο. Η Εμίλια δελεάζεται, στη συνέχεια παγιδεύεται και τελικά εγκλωβίζεται σε ένα κλειστό σύστημα που στοχεύει στην εκμηδένισή της. Η παρουσία της θα πυροδοτήσει μια σειρά από εξελίξεις και ανατροπές, συμπαρασύροντας στην πτώση της και άλλους ήρωες του έργου. Το όπλο εκπυρσοκροτεί και το Κακό μοιάζει να θριαμβεύει όμως η Εμίλια θα δώσει αναπάντεχη λύση αφήνοντας εμβρόντητους τους πάντες.
Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας
Σκηνοθεσία – Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Γιάννης Χουβαρδάς
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Τριανταφύλλη
Διανομή
Οντοάρντο Γκαλότι: Μηνάς Χατζησάββας
Κλαούντια Γκαλότι: Θέμις Μπαζάκα
Έττορε Γκοντσάγκα: Ακύλλας Καραζήσης
Μαρινέλλι: Νίκος Κουρής
Εμίλια Γκαλόττι: Άλκηστις Πουλοπούλου
Κόμης Αππιάνι: Γιάννος Περλέγκας
Κόμισσα Ορσίνα: Στεφανία Γουλιώτη
Άντζελο: Παύλος Σταυρόπουλος
Πίρρο: Θανάσης Ιωάννου
Μπατίστα: Κώστας Κοράκης
Προ-παράσταση: 18/11/2010
Πρώτη παράσταση: 19/11/2010
Τελευταία παράσταση: 6/3/2011
Περισσότερα στο: