Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Η ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ θέατρο OLVIO - Κλείνει μια επιτυχημένη σεζόν, με 2 τελευταίες παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,


ΩΡΑΙΑ ΕΛΕΝΗ


Η ξεκαρδιστική όπερα-έκπληξη που κέρδισε κοινό και κριτικούς φτάνει αισίως στο τέλος της σεζόν, μετά από... 43 παραστάσεις! (αριθμός-ρεκόρ για όπερα) στο θέατρο OLVIO και κλείνει την επιτυχημένη της πορεία με 2 τελευταίες χαρρρρ..ρούμενες! παραστάσεις στο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ, στις 9 και 10 Μαΐου 2015!
(στα πλαίσια του ανανεωμένου καλλιτεχνικού προγράμματος του ΔΘΠ).


Μέχρι τότε, απομένουν 4 τελευταίες παραστάσεις στο θέατρο OLVIO! Δείτε στο κάτω μέρος αυτού του δημοσιεύματος, αναλυτικά τις ημερομηνίες:
150 χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση στο Παρίσι αλλά και για πρώτη φορά στην Αθήνα, η διάσημη κωμική όπερα Ωραία Ελένη, του Jacques Offenbach συστήνεται φέτος στο αθηναϊκό κοινό.
Η ομάδα του OLVIO, παρουσιάζει τη γνωστότερη φάρσα του Offenbach, μια σάτιρα που δεν χαρίζεται σε κανέναν, ένα έργο με μελωδίες που δημιούργησαν σχολή - μια μουσική κωμωδία που, από τις πρώτες νότες ως το φινάλε, συνδυάζει ευρηματικά υπέροχες μουσικές ερμηνείες με σκηνές αυθεντικής αίσθησης του χιούμορ.
Μέσα από μια ανανεωμένη και σύγχρονη ματιά -σκηνοθετικά, κινησιολογικά και ερμηνευτικά - η Ωραία Ελένη μιλάει ελληνικά και σκιαγραφεί ανάλαφρα αλλά χωρίς περιστροφές, μια κοινωνία που κάνει ό,τι μπορεί για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια της καθημερινότητας. Το στοίχημα της παράστασης είναι να αναδείξει τη θεατρικότητα της Ωραίας Ελένης χωρίς να επισκιάσει την εμπνευσμένη μουσική του Offenbach. Τέσσερις μουσικοί, επτά λυρικοί ερμηνευτές και δύο χορευτές υψηλού επιπέδου, προσεγγίζουν την κωμική όπερα αναδεικνύοντας παράλληλα και τα δύο συστατικά στοιχεία. Έτσι, οι φίλου του θεάτρου και οι φίλοι της όπερας, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν για πρώτη φορά στην αθηναϊκή σκηνή, τη μουσική μεγαλoφυία του Offenbach και τις μελωδίες που γέννησαν λίγα χρόνια αργότερα το can can. Το λιμπρέτο που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους κριτικούς της εποχής, έχει μεταφραστεί στα ελληνικά για να φτάσει αβίαστα στο σύγχρονο κοινό.
~~~~~~~~~~~~~~

Πάνω στον καμβά της ομηρικής ιστορίας, ο J. Offenbach και οι δημιουργοί του λιμπρέτου, Ludovic Halevy και Henri Meilhac, κεντούν ένα έργο αυθεντικής απόλαυσης που δεν έχει καμιά πρόθεση να φανεί σοβαρό. Θέλησαν - και πέτυχαν - να γράψουν μια παρωδία της κλασικής ελληνικής μυθολογίας, στην οποία, τόσες και τόσες μεγάλες όπερες είχαν βασιστεί και, ταυτόχρονα να κάνουν ένα καυστικό σχόλιο για τον σχεδόν παρακμιακό τρόπο ζωής των Γάλλων μεγαλοαστών στα μέσα του 17ου αιώνα. Στο έργο του Offenbach χωρούν όλοι: ο απατημένος σύζυγος (Μενέλαος), η αισθησιακή γυναίκα που ζει ένα συμβατικό γάμο (Ελένη), οι διεφθαρμένες αρχές (Κάλχας), ο αυθάδης γιος που τρώει τα λεφτά της οικογένειας (Ορέστης), οι πολυλογάδες και άμυαλοι «ωραίοι» (Αγαμέμνονας, Αχιλλέας). Και βέβαια, ο Πάρης που, χάρη στην ομορφιά και την ευφυΐα του, κερδίζει έστω και ως «απλός βοσκός» στην πνευματική Ολυμπιάδα.

Όταν η Ωραία Ελένη παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι, το Δεκέμβρη του 1864, σημείωσε αμέσως τεράστια επιτυχία, παρά την θύελλα αντιδράσεων από τους κριτικούς της εποχής, που μιλούσαν για βλασφημία, για τολμηρά υπονοούμενα και ανήθικη πλοκή. O κριτικός της εφημερίδας New York Tribune μάλιστα έφτασε να γράψει: «σας συνιστούμε να μην την πλησιάσετε!». Κι όμως, το κοινό συνέρρεε κάθε βράδυ στο θέατρο και οι παραστάσεις έφτασαν τις επτακόσιες. Οι εφημερίδες της εποχής σημείωναν με έκπληξη ότι κάθε βράδυ το θέατρο ήταν γεμάτο από μοντέρνο κοινό που απολάμβανε την σατυρική πλοκή και την εξαιρετική μουσική χωρίς να δείχνει ότι ενοχλείται.

Από τότε η Ωραία Ελένη του Offenbach ανέβηκε πολλές φορές και κέρδισε το κοινό σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.
~~~~~~~~~~~~~~

Κάθε Σάββατο στις 21:00 και κάθε Κυριακή στις 20:00
4 τελευταίες παραστάσεις στο OLVIO
Σάββατο 25 Απριλίου στις 21:00
Κυριακή 26 Απριλίου στις 20:00
Σάββατο 2 Μαΐου στις 21:00
Κυριακή 3 Μαΐου στις 20:00 

Σάββατο 9 Μαΐου στις 21:00 στο ΔΘΠ
Κυριακή 10 Μαΐου στις 20:00 στο ΔΘΠ
Διάρκεια: 95 λεπτά
Εισιτήρια:
Γενική είσοδος 15€, μειωμένο 10€
Προπώληση:
- Για tο OLVIO στο Viva.gr
- Για το ΔΘΠ στο Viva.gr και στα ταμεία του ΔΘΠ
..επίσης και στα φυσικά σημεία πώλησης της Viva...
BP, EKO, PUBLIC, ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ, Seven Spots, ΙΑΝΟΣ, Reload και Media Markt (μετά από τηλεφώνημα στο 11876). 

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

"ΑΔΥΝΑΜΗ ΚΑΡΔΙΑ" του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι στο ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ





ΑΔΥΝΑΜΗ ΚΑΡΔΙΑ
  του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
παράλληλα με ποίηση του Αλεξάντρ Πούσκιν


ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΠΕΜΠΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 & 3 Απριλίου


Δύο καρδιακοί φίλοι, μία γυναίκα και ένας απροσδόκητα  γενναιόδωρος εργοδότης αποτελούν τον καμβά του λογοτεχνικού αριστουργήματος του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι “Αδύναμη Καρδιά” που μεταφέρεται για πρώτη φορά στη σκηνή, σε σκηνοθεσία και θεατρική απόδοση της Κερασίας Σαμαρά.
        Τριάντα έξι ώρες αποδεικνύονται αρκετές για να αλλάξουν τα πάντα και για πάντα στη ζωή των ηρώων.
        Η ιστορία της παράστασης, μας ταξιδεύει στην Αγία Πετρούπολη της τσαρικής Ρωσίας, κάπου στο τέλος του 19ου αιώνα. Δυο νεαροί συνάδελφοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ο Αρκάντι και ο Βάσια, μοιράζονται για χρόνια το ίδιο φτωχικό δωμάτιο. Η ζωή του Βάσια αλλάζει ξαφνικά καθώς από τη μια ο προϊστάμενός του, Ζούλιαν Μαστάκοβιτς, τον ευνοεί αναθέτοντάς του μια εργασία, ενώ η σύντροφός του, Λίζα, από την άλλη, δέχεται με χαρά να γίνει γυναίκα του. Ο Βάσια αδυνατεί να διαχειριστεί τη ξαφνική εύνοια της τύχης και κλονίζεται ψυχικά. Νιώθει αγνώμων απέναντι στον προϊστάμενό του, του οποίου την εργασία δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει και ο νους του ξεστρατίζει.  Ο αδερφικός του φίλος  Αρκάντι, ανήμπορος να τον βοηθήσει, παρακολουθεί έντρομος την πορεία του Βάσια  προς την παράνοια ,μέσα σε μόλις τριάντα έξι βασανιστικές ώρες.
          Η πορεία αυτής της απώλειας της λογικής αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της παράστασης και περνάει από επτά στάδια. Σε καθένα από αυτά αποτυπώνεται ο πανικός  του Αρκάντι και η εξέλιξη της ψυχικής διαταραχής του Βάσια, η οποία κορυφώνεται με απρόβλεπτες συνέπειες.
            Οι ήρωες του Ντοστογιέφσκι, θύματα μιας ταραγμένης περιόδου και ενός  επερχόμενου τέλους εποχής, μοιάζουν με ανθρώπους της δικής μας πραγματικότητας. Τους βλέπουμε να λυγίζουν ανήμποροι κάτω από το βάρος της οικονομικής ανέχειας. Ελπίζουν σ’ έναν καλύτερο κόσμο και δουλεύουν σκληρά γι' αυτόν, ανίσχυροι, εξαρτημένοι από τον «ευεργέτη» εργοδότη που εξουσιάζει  τη ζωή τους. Τα δυνατά συναισθήματα της φιλίας και του  έρωτα αντί να στηρίζουν, κλονίζουν ακόμη περισσότερο τον ήδη ταραγμένο ψυχισμό των ηρώων.    
              Στην παράσταση ερμηνεύονται ζωντανά μελοποιημένα ποιήματα του Πούσκιν, τον οποίο ο Ντοστογιέφσκι λάτρευε.
               Η εκάστοτε ψυχική κατάσταση των ηρώων φωτίζεται από τη μουσική του συνθέτη και κιθαρίστα Τάκη Μπαρμπέρη.




                                        ΑΔΥΝΑΜΗ ΚΑΡΔΙΑ
                                  του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι
                      παράλληλα με ποίηση του Αλεξάντρ Πούσκιν

Συντελεστές:

Μετάφραση – Στιχουργική απόδοση: Ηρακλής Δ. Λογοθέτης
Σκηνοθεσία - Θεατρική απόδοση: Κερασία Σαμαρά
Σκηνικά – Κοστούμια : Κώστας Βελινόπουλος
Μουσική σύνθεση : Τάκης Μπαρμπέρης
Επιμέλεια κίνησης: Χριστίνα Βασιλοπούλου
Φωτισμοί : Γιώργος Μπούχρας
Βοηθός σκηνοθέτη: Κέλλυ Ανυφαντή
Κινηματογράφηση: Νίκος Βουτενιώτης

Παίζουν:
Αλέξανδρος  Νταβρής
Σταύρος Μαρκάλας
Κέλλυ  Ανυφαντή
Αφήγηση – Τραγούδι : Κερασία Σαμαρά
Μαγνητοσκοπημένα, ο Γρηγόρης Βαλτινός σε φιλική συμμετοχή.

Ημέρες Παραστάσεων
ΠΕΜΠΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΚΑΙ 3 Απριλίου
Στις 9.15

Τιμές εισιτηρίων:
10 € γενική είσοδος
7 € για φοιτητές, γκρουπ άνω των δέκα ατόμων, κατόχους ΟΓΑ, Α.Μ.Ε.Α., 65 +  και ανέργους.

                                 Προπώληση Εισιτηρίων: 
 
                             ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ  ΑΣΤΡΟΝ
    τηλ. 2710 22 22 44 , 2710 22 77 58,ώρες καταστημάτων
                                                   και
               στο ταμείο του ΜΑΛΛΙΑΡΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ,
                             Πέμπτη και Παρασκευή, από ώρα 19.30

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Εταιρεία Παραγωγής: ΘΕΣΙΣ, www.thesisproduction.gr